Teme iz psihologije, socijalnog rada i defektologije

facebook  instagram

TEME IZ PSIHOLOGIJE, SOCIJALNOG RADA I DEFEKTOLOGIJE -

Uloga specijalnog pedagoga u socioadaptivnom tretmanu u Dnevnoj bolnici Sektor Padinska Skela

Pored lekara, psihologa i drugih zdravstvenih radnika i saradnika važnu ulogu u oporavku korisnika imaju specijalni pedagozi. Spomenućemo samo neke od naših aktivnosti u okviru okupacione terapije.

1. Stimulacija kognitivnih funkcija
2. Različite vežbe za poboljšanje funkcija mišljenja, pamćenja i koncentracije
3. Defektološka anamneza i opservacija naših korisnika
4. Savetodavni rad sa porodicama naših korisnika
5. Podsticanje interakcije između korisnika radi razmene stavova i/ili promene načina ponašanja i mišljenja
6. Individualni rad sa korisnikom

Postoje 4 oblasti kroz koje će specijlani pedagog u toku hospitalnog ili poluhospitalnog boravka proći u socioadaptivnom tretmanu korisnika.

1. Prihvatanje bolesti - rad sa korisnikom, porodicom i sociljanim okruženjem
2. Uloga specijalnog pedagoga u suočavanju korisnika sa dijagnozom u fazi remisije kroz otkrivanje navika, uverenja, socijalnih veština
3. Edukacija o psihijatrijskom lečenju odnosi se na rehabilitaciju posle hospitalizacije gde je uloga specijalnog pedagoga vraćanje korisnika na individualnu odgovornost, edukacija o socijalnim veštinama koje će smanjiti i ublažiti stigmatizaciju
4. Priprema korisnika za otpust se odnosi na korisnike koji su hospitalizovani.

Od velikog značaja su i vanistitucionalne aktivnosti u kojima specijalni pedagozi takođe imaju značajnu ulogu. Ona se ogleda u osmišljavanju aktivnosti kao i u saradnji sa raznim ustanovama kulture kako bi našim korisnicima obogatili društveni život. Uspostavili smo saradnju sa skoro svim beogradskim pozorištima i muzejima koji nam veoma rado izlaze u susret obezbeđujući nam besplatne karte za korisnike i članove njihovih porodica što doprinosi jačanju porodičnih veza.

Specijlani pedagozi su veoma aktivni i u pripremanju raznih priredbi i pozorišnih predstava u okviru same Ustanove u kojima zajedno učestvuju i osoblje i korisnici.

S dolaskom proleća trudimo se da i fizički budemo aktivniji pa boravimo na Adi gde imamo različite sportske aktivnosti (košarka, odbojka, fudbal i šetnja) i terapijsku zajednicu u prirodi.

Specijalni pedagozi
Milica Belogrlić i Jovana Drakulić

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.