Razbij stigmu!

facebook  instagram

Razbij stigmu!

Mentalna bolest ne diskriminiše. A ti?

razbij stigmu!

Oko 450 miliona lјudi u svetu, tj. oko 83 miliona lјudi u Evropskoj Uniji, ima neku od psihijatrijskih bolesti ili stanja. Nažalost, ovi poremećaji nisu jedina stvar sa kojom se obolela osoba susreće – izuzetno čest, a možda i najbolniji, pratilac je stigma.

Stigma je reč grčkog porekla koja znači ubod, mrlјa, ožilјak, žig, a njeno figurativno značenje je sram i stid. Ona predstavlјa obeležavanje, neodobravanje i izopštavanje osoba sa mentalnim obolјenjima iz društva, što ih povređuje možda još više od same bolesti. Tri od četiri osobe sa psihijatrijskim bolestima su doživele neki oblik stigmatizacije i diskriminacije. Stigma, diskriminacija i zanemarivanje u različitim formama vekovima prate osobe sa mentalnim poremećajima.

Za razliku od osoba koje obole od drugih bolesti, psihijatrijski pacijenti su suočeni sa odbacivanjem, čak i od svog najbližeg okruženja - od porodice i prijatelјa. U društvu su obeleženi kao „opasni“, „čudni“,„manje vredni“... Istina je da su kao svi drugi pacijenti, jer oni imaju zdravstveni problem. Dok osobe sa drugim obolјenjima od okoline uglavnom dobijaju utehu, pažnju i razumevanje, osobe sa mentalnim smetnjama bivaju izolovane i društveno žigosane.

Isto tako, okruženje je sklono da negira postojanje njihove bolesti, pa ih često okarakteriše kao „bezobrazne“, „loše“, „lenje“ i „umišlјene“ osobe koje „samo skreću pažnju na sebe“. Sa takvim stavom društva, mogućnosti za oporavak psihijatrijskih pacijenata i njihovo vraćanje u životne tokove su drastično umanjene!

Zbog straha od reakcije okoline, mnogi koji boluju ili naslućuju da boluju od neke psihijatrijske bolesti, ne usuđuju se da potraže pomoć, čime zapravo stigmatizuju sami sebe.

Ono što treba da se zna je da je lečenje psihijatrijskih bolesti efikasno, ali se gotovo dve trećine osoba ne leči!

Mentalna bolest, kao i bilo koja druga bolest se ne dešava „tamo nekom“, već može da pogodi svakoga od nas u nekom trenutku života.

Briga o mentalnom zdravlјu treba da bude podjednako zastuplјena i tretirana kao i briga o drugim zdravstvenim problemima.

Mentalna bolest ne sme da izaziva sram i porugu okoline! Ali, stigmatizacija mentalno obolelih osoba - da.

Razbij stigmu!

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.