Teme iz psihijatrije

facebook  instagram

TEME IZ PSIHIJATRIJE -

Psihoedukacija

U opštoj populaciji i dan-danas postoje predrasude, neznanje i mitovi o mentalnim poremećajima. Brojne kvazi informacije se dobijaju putem medija, filmova, interneta i „žute“ štampe. Nerazumevanje mentalnih poremećaja vodi stigmatizaciji, odnosno osećaju obeleženosti, etiketiranosti, vodi diskriminaciji i sramoti koju osećaju ljudi pogođeni psihičkim tegobama, zbog čega često odbijaju da prihvate odgovarajuće lečenje koje bi im pomoglo. To im otežava normalan nastavak života i lični razvoj.

Opširnije...

Efekat nutritivne terapije na metabolički sindrom kod pacijenata lečenih antipsihoticima novije generacije

Računa se da 0,5 do 1 % ukupnog stanovništva boluje od shizofrenije, što ima i odgovarajući epidemiološki značaj. Bolest počinje rano; 9 od 10 muškaraca, ali 2 od 3 žene, imaju pojavu bolesti pre 30-te godine života.

Pristup u lečenju psihoza podrazumeva kombinaciju psihofarmakoterapije i čitavog niza nefarmakoloških metoda lečenja. Lečenje psihofarmacima podrazumeva prvenstveno upotrebu antipsihotika. Klasični antipsihotici, odnosno tipični ili konvencionalni antipsihotici nazivali su se imenom neuroleptici. Prva generacija antipsihotika pojavljuje se nakon pronalaska hlorpromazina (1952. godine). Tokom narednih 30 godina antipsihotici prve generacije bili su jedina dostupna grupa antipsihotika. Do uvođenja klonazepina (1958.godine) važilo je mišljenje da se antipsihotički efekat može postići jedino ako se kod pacijenata prethodno izazove neuroleptički sindrom (grč. neuron = živac i lepsis = uhvatiti tj. ukočiti).

Opširnije...

"Na pola puta do zdravlja"

Kada se čovek psihički razboli, bolest progresivno okupira njegovu ličnost i ako se ne zaustavi na vreme veliki deo zdrave ličnosti postaje zarobljen. U prvoj fazi, najčešće lekovima, zaustavljamo širenje bolesti, omogućavamo povlačenje simptoma i otklanjamo najveće poteškoće koje nastaju zbog poremećaja na nivou delikatne biohemije mozga. Lekovi su neophodni, ali često nisu dovoljni. Lekovi pružaju stabilan oslonac za nastavak lečenja, koji najčešće čini psihoterapijski tretman. Time omogućavamo osobi da promeni način na koji se odnosi prema sebi, drugima i okolini, a koji je ranije dovodio do pogoršanja bolesti i ponovnog javljanja simptoma. Važno je istaći:

Opširnije...

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.