Teme iz psihologije, socijalnog rada i defektologije

facebook  instagram

TEME IZ PSIHOLOGIJE, SOCIJALNOG RADA I DEFEKTOLOGIJE -

Grupna socioterapija u dnevnoj bolnici

Dnevna bolnica je ustanova za parcijalnu hospitalizaciju i predstavlja specijalan vid lečenja i tretmana psihijatrijskih pacijenata koji se nadovezuje na ambulantno, odnosno kliničko lečenje. Namenjena je dijagnostici i lečenju psihijatrijskih pacijenata, kroz individualnu i grupnu terapiju. S obzirom da lečenje duševnih oboljenja mora biti multidimenzionalno, neophodna je primena različitih metoda rada, pri čemu je akcenat na radu u grupama kojih u dnevnoj bolnici ima tri.

Grupe za socioterapiju su velike (od 20 do 30 pacijenata), formiraju se prema dijagnostičkim kategorijama i vodi ih diplomirani socijalni radnik sa medicinskom sestrom kao koterapeutom zaduženom za tu grupu. Teme su raznovrsne i utvrđuju se na samoj seansi, najčešće na predlog pacijenata. Socioterapijska seansa traje jedan sat i održava se uvek u isto vreme. Cilj rada je da se poboljša socijalno funkcionisanje u porodici, na radnom mestu i okruženju kroz svrsishodna iskustva kako bi se uspešnije rešavali lični i grupni problemi. Socioterapijska grupa omogućava pacijentu da se izrazi na autentičan način, da ravnopravno učestvuje u radu grupe, da bude konfrontiran i da konfrontira druge, da u interakcijama sa drugima redefiniše sebe i svoj problem. Grupa pruža mogućnosti i pasivnim pacijentima da koriste tuđa iskustva i iz toga imaju koristi, da koriguju svoja ponašanja i uzmu učešća u svom lečenju. Grupnom socioterapijom podstiču se članovi grupe da realnije sagledaju probleme, svoje uloge u njima i pronađu način za njihovo rešavanje, a sve u cilju što bolje integracije u porodicu i socijalnu sredinu.

Suština socioterapijskog rada u dnevnoj bolnici je podsticanje otvorene komunikacije i zajedničkog učešća u istraživanju problema svih članova grupe. Ovakav pristup stimuliše pacijente da preuzmu odgovornost za svoje funkcionisanje, kako u grupama u okviru dnevne bolnice, tako i u svom socijalnom okruženju. Socioterapija prevashodno deluje na područje odnosa i ponašanja pacijenta prema svojoj okolini i obrnuto.

Socijalni radnik u okviru dnevne bolnice pored vođenja socioterapijskih grupa bavi se i socijalnim radom sa pojedincem, porodicom i lokalnom zajednicom.

Jelena Vučetić, dipl.socijalni radnik, master politikolog socijalne politike

Jelena Janković, dipl. socijalni radnik- pripravnik

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Todorović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.