Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Svetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobar 2019.

„Заједно у превенцији самоубиства - 40 секунди за акцију“

svetski dan mz

Слика 1. Штанд Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ на Тргу Републике

И ове године Клиника за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић” обележила је Светски дан менталног здравља на Тргу Републике у Београду, под слоганом „Заједно у превенцији самоубиства - 40 секунди за акцију”, а под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

Фокус овогодишњег обележавање Светског дана менталног здравља од стране Светске здравствене организације је превенција самоубиства. Заинтересовани грађани били су у прилици да се тестирају на најчешће менталне болести (депресију, деменцију и анксиозност) и да обаве саветодавне разговоре са стручњацима наше Клинике. Кампању су подржали и ђаци Високе школе социјалног рада у Београду који су симболично са в.д. директором Клинике, доц. др Иваном Сташевић Карличић, пустили балоне са слоганом „1 минут - 1 живот“ у небо.

svetski dan mz

У изјавама за штампане и видео медије, в. д. директора Клинике доц. др Ивана Сташевић Карличић нагласила је важност подизања свести јавности и заједнице о менталним поремећајима и поремећајима понашања, као и потребу за едукацијом. Такође, нагласила је да је на Светски дан менталног здравља у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић” отворен је Национални центар за превенцију самоубиства, први такве врсте у Републици Србији.

svetski dan mz

Он представља надоградњу СОС линије за превенцију самоубиства која је отворена у јануару ове године, а која се сада организационо налази у склопу Националног центра. У оквиру поменутог центра, са особама који су већ имали покушај суицида и завршили су прву фазу лечења, радиће два психијатрија, док ће тим психолога пружати подршку њиховим породицама јер и они су рањива група. Том приликом је подсетила да наш мултидисциплинарни тим едукованих професионалаца из домена менталног здравља доступан свима којима је помоћ потребна, 24 часа дневно (особама у кризи, њиховим породицама, пријатељима, колегама и околини).

svetski dan mz

Слика 2. Запослени Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ са наставницима и ђацима Високе школе социјалног рада у Београду

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.