Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u poseti Abo-Isar-Aper Klinici u istočnom Minhenu, Nemačka

minhen

Слика 1. Делегација Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ испред најстарије зграде Abo-Isar-Aper Kлинике (доц. др Ивана Сташевић Карличић, др Горан Ђинђић и доц. др Владан Ђорђевић)

У периоду од 16. до 18. септембра 2019. године, в.д. директора Клинике, доц. др Ивана Сташевић Карличић је са помоћником директора за медицинска послове, др Гораном Ђинђићем, и помоћником директора за научно-истраживачку, образовну и публицистичку делатност, доц. др Владаном Ђорђевићем, била гост Abo-Isar-Aper Kлинике у Хару- источни Михен (kbo-IAK) - слика 1.

Поменута Клиника, oснована 1905. године, се налази у склопу престижног Ludwig-Maximilian Унивезитета у Михену, располаже са 2.000 постеља, упошљава преко 4.000 запослених и покрива регион од око 2.5 милиона становника. Клиника пружа психијатријске здравствене услуге укључујући психосоматску медицину, болести зависности, форензичку психијатрију и геронтопсихијатрију. У оквиру Клинике, налази се 8 здравствених организационих јединица - клиника:

  1. Клиника за психијатрију, психотерапију и геронтопсихијатрију - источни регион
  2. Клиника за болести зависности и психотерапију
  3. Клиника за психијатрију и психотерапију - западни регион (са амбулантном за болести зависности и геронтопсихијатрију)
  4. Клиника за психијатрију и психотерапију - јужни и западни регион
  5. Клиника за психосоматику
  6. Клиника за психијатрију и психотерапију за регион Fürstenfeldbruck и Dachau
  7. Клиника за неурологију
  8. Клиника за форензичку психијатрију и психотерапију

На годишњем нивоу, у овој Клиници се хоспитализује преко 15.000 пацијената који остваре око 420.000 болничких дана (просечна дужина болничког лечења око 25 дана), док се амбулантно лечи око 35.000 особа. С тим у вези, Клиника годишње привређује око 250 милиона еура.

Службена посета започета је састанком управе kbo-IAK, представника баварског Министарства за здравље и негу, управе Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ и делегације генералног конзулата Републике Србије у Минхену. Управа kbo-IAK (Franz Podechtl - директор Клинике, Prof. dr Peter Briege - помоћник директора за лекаре и Hermann Schmid - помоћник директора за медицинске сестре и здравствене неговатеље) представили су Клинику, приказали организациону структуру и ближе објаснили пословање Клинике у 2018. години. Након представљања пословања Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, од стране в.д. директора Клинике - доц. др Иване Сташевић Карличић, размењена су искуства у лечењу психијатријских пацијената, као и начинима пословања и финансирања ове две клинике. По завршетку састанка, доц. др Ивана Сташевић Карличић је уручила Franz-у Podechtl званични позив за посету делегације kbo-IAK Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“.

minhen

Слика 2. Franz Podechtl и доц. др Ивана Сташевић Карличић

По завршетку састанка, делегације Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ обишла је пријемно одељење (слике 3 до 5) и одељење за акутна психотична стања kbo-IAK (слика 6). У току обиласка, запослени наше Клинике разговарали су са начелницима ових битних организационих јединица у оквиру поменуте Клинике о природама болести пацијената који се лече у овој Клиници, фармакотерапијским протоколима, те аспектима присилне хоспитализације и начинима физичког спутавања пацијената.

minhen

Слика 3. Спољашњи изглед пријемног одељења kbo-IAK

minhen

Слика 4. Доц. др Ивана Сташевић Карличић у разговору са начелницом пријемног одељења kbo-IAK

minhen

Слика 5. Обилазак унутрашњости пријемног одељења kbo-IAK

minhen

Слика 6. Спољашњи изглед одељења за актуна психотична стања

Након тога, делегација Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ обишла је одељење за форензичку психијатрију (слика 7), одељење за психосоматску медицину (слика 8) и одељење за геронтопсихијатрију (слика 9).

minhen

Слика 7. Делегација Клинике испред одељења за форензичку психијатрију kbo-IAK

minhen

Слика 8. Спољашњи изглед одељења за психосоматску медицину kbo-IAK

minhen

Слика 9. Спољашњи изглед одељења за геронтопсихијатрију

По завршетку обиласка уследио је састанак са запосленима у оквиру одељења за психотерапију, у оквиру кога се пружају и услуге превенције самоубиства. Том приликом разговарано је са запосленима ове организационе јединице о превенцији самоубиства, јавно-здравственим методама унапређења менталног здравља, као и даљим корацима које ове две клинике требa да предузму у области дестигматизације психијатријских пацијената.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.