Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Klinika po četvrti put u "Noći muzeja"

noc muzeja 2018

Petnaesta Noć muzeja osvetlila je brojna nepravedno zapostavljena zdanja širom grada, koja pokušavaju da se odupru zubu vremena. Posebno mesto svakako zauzima „Doktorova kula”, najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu, iz koje je i iznikla naša klinika.

Nakon godina propadanja, zahvaljujući inicijativi u okviru Noći muzeja, ponovo je otvorila svoja vrata, sa sve većim izgledima da preraste u pravi muzej! Autorke ovogodišnje postavke pod nazivom „Laza Lazarević – lekar, naučnik, književnik, patriota” iznele su interesantan podatak da je dr Laza Lazarević u periodu od 1880. do 1887. godine lečio gotovo trećinu hospitalizovanih duševnih bolesnika cele ondašnje Srbije.

„Doktorova kula“ je ove godine primila posetioce po četvrti put. Nakon nekoliko različitih postavki, ovog 19. maja akcenat je stavljen upravo na dr Lazu Lazarevića, našeg čuvenog lekara i pisca.

Doc. dr sci. med. Ivana Stašević Karličić, v.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, naglasila je povodom Noći muzeja da je „Doktorova kula“ pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, klasifikovana kao kulturno dobro od velikog značaja za kulturu i istoriju naše zemlje. O tome postoji svest u našoj ustanovi, Ministarstvu zdravlja i svim relevantnim institucijama kulture, što je dobar preduslov da konačno svi zajedno finalizujemo projekat „Doktorova kula – muzej srpske psihijatrije“. Za sâm objekat to znači više brige, što je neophodno s obzirom na stanje u kome se sada nalazi. Za Grad Beograd to znači novu turističku atrakciju, a za zdravstveni sistem još jedan korak ka destigmatizaciji i promociji mentalnog zdravlja.

noc muzeja 2018

Doktorova kula poznata kao Dom za s uma sišavše, najstarija psihijatrijska ustanova u ovom delu Evrope u Noći muzeja pričala je priču o našem čuvenom pripovedaču dr Lazi Lazareviću, po kome naša ustanova danas nosi ime!

noc muzeja 2018

noc muzeja 2018

Takođe, kao deo jednogodišnje kampanje promocije mentalnog zdravlja sa javno-zdravstvenog aspekta, pod sloganom “RAZUMEVANJE JE NAJBOLJI LEK ZA DUŠU”, i u okviru projekta „Lazina kuća od srca“, svi zaintresovani posetioci mogli su da se testiraju na depresiju, anksioznost i demenciju.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.