Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Edukacija zaposlenih doma zdravlja Vračar i Zvezdara o razvoju službi za mentalno zdravlje u zajednici

Nastavljajući jednogodišnju kampanju promocije mentalnog zdravlja u zajednici, Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” je, udružena sa nosiocem projekta “HUMAN RIGHTS PRO.ME.NE.”, održala edukativni seminar i trening za zaposlene DZ Vračar i DZ Zvezdara, 18. januara 2018. godine u hotelu “Park” u Beogradu. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, sufinansiran od strane Vlade Republike Srbije preko Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Cilj edukacije je bio da se zdravstveni radnici DZ Vračar i Zvezdara upoznaju sa zakonskom regulativom i preporukama vezanim za mentalne poremećaje, procesom deinstitucionalizacije u oblasti mentalnog zdravlja, značajem i načinom formiranja službi za unapređenje mentalnog zdravlja, kao i ulogom primarne zdravstvene zaštite u unapređenju mentalnog zdravlja u zajednici.

Predavanja i treninge održali su stručnjaci iz Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”: doc. dr Ivana Stašević Karličić, spec. psihijatrije i subspec. sudske psihijatrije – v.d. direktora Klinike, dr sci. med. Vladan Đorđević, master menadžer javnog zdravlja – šef Odseka za organizaciju, planiranje, evaluaciju, medicinsku statistiku i informatiku, Snežana Simović Draganić, master soc. politike - pomoćnik direktora Klinike za razvojne programe u zajednici i dr sci. med. Vesna Stefanović, spec. psihijatrije.

Na početku predavanja, dr Dragoljub Stanisavljević, načelnik Službe za specijalističko-konsultativnu delatnost DZ Zvezdara, i dr Predrag Tasovac, lekar psihijatar u DZ Vračar, predstavili su rad, teritorijalnu pokrivenost i strukturu zaposlenih u svojim domovima zdravlja.

edukacija zaposlenih dzviz

V.d. direktora Klinike, doc. dr Ivana Stašević Karličić, spec. psihijatrije i subspec. sudske psihijatrije, upoznala je učesnike sa značajnim odredbama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i regulativom u zemljama Evropske unije.

edukacija zaposlenih dzviz

Šef Odseka za planiranje, organizaciju, evaluaciju, medicinsku statistiku i informatiku, dr sci. med. Vladan Đorđević, master menadžer javnog zdravlja, je zaposlene Doma zdravlja Vračar i Doma zdravlja Zvezdara upoznao sa javnozdravstvenim aspektima unapređenja mentalnog zdravlja.

edukacija zaposlenih dzviz

Snežana Simović Draganić, master soc. politike, pomoćnik direktora Klinike za razvojne programe u zajednici, učesnicima je predstavila primere uspešne organizacije centara za mentalno zdravlje u Srbiji.

edukacija zaposlenih dzviz

Dr sci. med. Vesna Stefanović, spec. psihijatrije, govorila je o ulozi primarne zdravstvene zaštite u unapređenju mentalnog zdravlja u zajednici.

edukacija zaposlenih dzviz

Edukacija je realizovana kroz rad u dve grupe, gde su obrađivane i diskutovane zadate teme:

  • Kako ojačati zaštitu mentalnog zdravlja na nivou primarne zdravstvene zaštite?
  • Šta može da pomogne da se promeni odnos sredine prema osobama sa mentalnim smetnjama? Kako prevazići stigmu i predrasude?

Učesnici su bili aktivni i zainteresovani za edukaciju i temu. Pozitivno su reagovali na rad u grupama i pokazali veliko interesovanje za otvaranje Centra za mentalno zdravlje u zajednici, kao i za način njegove organizacije i funkcionisanja. Nastavljamo sa kampanjom, verujući da će poruke koje šaljemo biti pokretač svesti o značaju deinstitucionalizacije, destigmatizacije i ulozi centara za mentalno zdravlje u zajednici.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.