Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Nastavak kampanje za promociju mentalnog zdravlja u zajednici pod sloganom "Razumevanje je najbolji lek za dušu"

Nastavljajući jednogodišnju kampanju promocije mentalnog zdravlja u zajednici, Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” je udružena sa nosiocem projekta “HUMAN RIGHTS PRO.ME.NE.” održala edukativni seminar i trening za zaposlene DZ Savski venac, 15. oktobra 2017. godine u hotelu Park u Beogradu. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, sufinansiran od strane Vlade Republike Srbije preko Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Cilj edukacije je bio da se zdravstveni radnici DZ Savski venac upoznaju sa zakonskom regulativom i preporukama vezanim za mentalne poremećaje, procesom deinstitucionalizacije u oblasti mentalnog zdravlja, značajem i načinom formiranja službi za unapređenje mentalnog zdravlja, ulogom primarne zdravstvene zaštite u unapređenju mentalnog zdravlja u zajednici.

razumevanje

razumevanje

Predavanja i treninge održali su stručnjaci iz Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”.

V.d. direktora Klinike, doc. dr sci. med. Ivana Stašević Karličić, spec. psihijatar i subspecijalista sudske psihijatrije, upoznala je učesnike sa značajnim odredbama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i regulativom u zemljama Evropske unije.

Snežana Simović Draganić, master soc. politike, pomoćnik direktora Klinike za razvojne programe u zajednici, učesnicima je predstavila primere uspešne organizacije centara za mentalno zdravlje u Srbiji.

razumevanje

Šef Odseka za planiranje, organizaciju, evaluaciju, medicinsku statistiku i informatiku, dr sci. med. Vladan Đorđević, master menadžer JZ, govorio je o javnozdravstvenim aspektima unapređenja mentalnog zdravlja.

razumevanje

Dr sci. med. Vesna Stefanović, spec. psihijatar, govorila je o ulozi primarne zdravstvene zaštite u unapređenju mentalnog zdravlja u zajednici.

razumevanje

Edukacija je realizovana kroz rad u tri grupe koje su obrađivale teme i diskutovale o zadatim temama:
1. Kako do centra za mentalno zdravlje u zajednici?
2. Koji su izazovi za otvaranje službi za mentalno zdravlje u zajednici, a koje jače strane? (iz ugla stručnih radnika)
3. Stigma i predrasude: da li prvo treba raditi na pripremi zajednice? Šta može da pomogne da se promeni odnos sredine prema osobama sa mentalnim smetnjama?

Učesnici su bili aktivni i zainteresovani za edukaciju i temu. Pozitivno su reagovali na rad u grupama i pokazali veliko interesovanje za otvaranje Centra za mentalno zdravlje u zajednici na opštini Savski venac, kao i za način njegove organizacije i funkcionisanja. Nastavljamo sa kampanjom, verujući da će poruke koje šaljemo biti pokretač svesti o značaju deinstitucionalizacije, destigmatizacije i ulozi centara za mentalno zdravlje u zajednici.

razumevanje

razumevanje

razumevanje

razumevanje

razumevanje

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.