Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Svetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobar

Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” obeležila je na Trgu republike u Beogradu Svetski dan mentalnog zdravlja pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Radio televizije Srbije. Kampanju su finansijski podržale brojne profitne organizacije koje su u skladu sa temom kampanje želele da ostanu anonimne.

Dvodnevnom akcijom započela je jednogodišnja kampanja promocije mentalnog zdravlja u zajednici pod sloganom

“RAZUMEVANJE JE NAJBOLJI LEK ZA DUŠU”

Cilj obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja je, između ostalog, i promocija mentalnog zdravlja u zajednici, destigmatizacija osoba sa metalnim poremećajima i značaj procesa deinstitucionalizacije u psihijatriji.

dan mz

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vladimir Ðukić rekao je da je neophodno da svi pokažu empatiju za građane koji se bore sa mentalnim poremećajima. „Bitno je da građani koji se suočavaju sa mentalnim poteškoćama mogu da ostvare svoje pravo na puno zdravlje i da im se obezbede moderni i savremeni medikamenti, kako bi oni mogli da se aktivno uključe u svakodnevne aktivnosti“, istakao je Ðukić.

Direktorka Klinike, doc. dr sci. med. Ivana Stašević Karličić naglasila je važnost podizanja svesti javnosti i zajednice o mentalnim poremećajima i poremećajima ponašanja, kao i potrebu za edukacijom.

Tom prilikom emitovan je promotivni film o problemima sa kojima se svakodnevno susreću oboleli od nekog mentalnog poremećaja. Građani su bili u prilici da izvrše skrining na najučestalije mentalne poremećaje, da razgovaraju sa stručnjacima iz oblasti psihijatrije i dobiju savete o unapređenju svog mentalnog zdavlja. Takođe, u okviru kampanje izloženi su i radovi pacijenata Dnevne bolnice Klinike, a koje su zainteresovani građani mogli da kupe.

Ali ne samo tog dana… Stalna promocija mentalnog zdravlja u zajednici podrazumeva edukativni rad sa stanovništvom na svim nivoima počev od najmlađeg uzrasta, obaveštavanje od strane medija i podizanje nivoa svesti o važnosti razumevanja problema mentalnog zdravlja i značaja koje ono ima za celokupni razvoj društva.

dan mz

Mentalno zdravlje je nacionalni kapital i na njegovom unapređenju ne treba da radi samo zdravstveni sistem već celokupna društvena zajednica. Mentalno zdravlje se tiče svih. Investiranje u mentalno zdravlje osnov je za socijalni i ekonomski razvoj države.

Mentalna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost jeste!

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.