Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Predavanje prim. dr Ivice Mladenović u KAA "Skela"

U sredu, 18. novembra 2015. Godine, u prostorijama KAA “Skela“, u okviru Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, predavanje je održao prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti IMZ-a, na temu „Razvoj i perspektiva KLA u Srbiji“. Predavanju su prisustvovali predstavnici sedam beogradskih klubova, kao i članovi KAA „Skela“ sa terapeutima.

Predavanjem prim. dr Ivica Mladenović sve je podsetio na početke lečenja alkoholizma i razvoja klubova u Srbiji, kao i na sva velika imena iz sveta alkohologije. Ukazano je i na ozbiljne probleme današnjice, kao što je tendencija opadanja broja klubova poslednjih godina, iako u našoj zemlji postoje veliki potencijali da se tradicija postojanja KLA nastavi.

Ono što predstavlja perspektivu u ovoj oblasti je „Nacionalni program prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja u Srbiji za period 2016-2020.“, donet od strane Republičke stručne komisije za prevenciju zloupotrebe alkohola i alkoholizma. Ovim programom se podstiče osnivanje klubova lečenih alkoholičara, kao programa socioterapije i rehabilitacije, pri domovima zdravlja, uz obezbeđivanje edukacije stručnog kadra i stručne supervizije. Takođe, programom se pruža podrška formiranju udruženja građana, po principu uzajamne pomoći kod zloupotreba alkohola, kao što su klubovi lečenih alkoholičara ili organizacije anonimnih alkoholičara. To podrazumeva zadržavanje modela sistemske porodične terapije, kao originalnog srpskog modela, ali i uvođenje paralelnog modela udruženja građana sa fokusiranim socijalnim aspektom bez direktne terapijske komponente.

Na kraju predavanja prim. dr Mladenović je zaključio da je u Srbiji neophodno uvođenje dualnog sistema, koji podrazumeva socijalni i socioterapijski model lečenja alkoholizma, saradnja svih relevantnih činilaca kao i sistemska podrška države, kako bi se povećao broj klubova i nastavila tradicija duža od pola veka.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.