Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Otkrivena bista dr Vojislava Subotića Mlađeg

bista dr vojislav subotic mladjiU utorak, 08. septembra 2015.g. u parku ispred Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ otkrivena je spomen-bista prvog srpskog psihijatra, dr Vojislava Subotića Mlađeg (1866-1923.).

Inicijativa za izradu biste potekla je od Srpskog lekarskog društva i samog autora, akademika dr Vladimira Jokanovića, koji je svojim zalaganjem obezbedio donaciju JKP „Pogrebne usluge“ za izlivanje postamenta i uređenje zelenila. Ovaj događaj uveličala je glumica Rada Đuričin koja se obratila prisutnim zaposlenima, pacijentima i gostima.

bista dr vojislav subotic mladjiDr Vojislav Subotić Mlađi je prvi srpski lekar sa specijalizacijom iz psihijatrije koju je završio u Parizu nakon osnovnih studija u Beču. Bio je poznat po nadimku Mlađi kako bi ga razlikovali od njegovog nešto starijeg imenjaka, čuvenog hirurga i prvog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu. Od 1894.g. je zaposlen kao sekundarni lekar u tadašnjoj Duševnoj bolnici, preteči današnje Klinike, a 1911.g. dolazi na mesto upravnika iste na kojem će biti sve do smrti 1923.g. S obzirom na veliko interesovanje i angažovanost u sudskoj psihijatriji, smatra se jednim od utemelјivača ove oblasti u Srbiji. Bio je aktivan u Crvenom krstu i Srpskom lekarskom društvu čiji je kratko vreme bio i predsednik. Takođe, bio je veliki dobrotvor, prosvetitelј, ali i učesnik svih ratova s kraja 19. i početkom 20. veka. Celu svoju nepokretnu imovinu ostavio je kao legat Srpskom lekarskom društvu.

Današnja Klinika nastavlјa da neguje tradiciju srpske psihijatrije kontinuirano prateći trendove u ovoj oblasti. Tako je danas, u okviru redovnih internih edukacija, održan i veoma posećen akreditovani skup „Lek – segment integrativnog terapijskog tretmana osoba sa mentalnim smetnjama“ koji je bio jedinstvena prilika za razmenu znanja i iskustava na temu primene medikamenata u lečenju osoba sa mentalnim smetnjama. Takođe, brinući pre svega o potrebama pacijenata, zaposleni u Klinici su se potrudili da čekanje u nedavno renoviranom kliničkom Dispanzeru bude mnogo prijatnije uz zvuke umirujuće muzike u pozadini.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.