Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Veliko interesovanje za Doktorovu kulu u Noći muzeja

noc muzeja 1Otvaranje vrata Doktorove kule za javnost izazvalo je veliko interesovanje posetilaca Noći muzeja 16. maja. U redu se cekalo i do sat vremena, a zainteresovane koji su hteli da se upoznaju sa istorijom prve psihijatrijske bolnice i pretečom naše Klinike, animirali su mladi glumci preobučeni u lekare koji su prisutnima „davali dijagnoze”.

Posetioci su imali priliku da saznaju ko su bili prvi stanovnici Doktorove kule, kako je ovo zdanje dobilo naziv “kula”, kada je nastala prva duševna bolnica u Srbiji i na Balkanu, kako su pacijenti lečeni kroz razvoj psihijatrije…

Pored zanimljivih činjenica iz prošlosti ove kuće sagrađene 1824. godine, predstavljeni su i stari REG aparat iz 1950. godine, oftalmološki set iz perioda I svetskog rata, delovi starih istorija bolesti iz 50-ih godina prošlog veka, kao i “Ustroenie Doma za s’uma sišavše” iz 1861. godine kojim se zapravo rađa institucionalna psihijatrija na ovim prostorima.

Velika posećenost i zainteresovanost javnosti za Doktorovu kulu budi novu nadu u njenu skoru restauraciju i formiranje stalne postavke kojom bi ona postala Muzej psihijatrije, kako i dolikuje najstarijoj duševnoj bolnici u ovom delu Evrope.

noc muzejanoc muzeja

noc muzejanoc muzeja

noc muzeja

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.