Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Doktorova kula u Noći muzeja!

doktorova kulaPretpostavljamo da već znate da je Doktorova kula jedan od najznačajnijih spomenika iz doba Kneza Miloša Obrenovića? Da li ste, međutim, znali, da je u pitanju ujedno i prva i najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu? Istorija koja ulazi u 155 godinu postojanja, bogata je nizom priča koje do sada sigurno niste znali. Zagolicaćemo vam maštu činjenicom da prvi lekarski izveštaj datira iz daleke 1861. godine, dok je prva sačuvana istorija bolesti stara čak 135 godina. Saznajte ko je bio doktor po kom je kula dobila ime, kako je dr Laza Lazarević postao jedan od naših najcenjenijih lekara, kojim državnicima je kula pripadala, kao i ko ju je nazvao “Dom za s’uma sišavše“.

Stručni lekari i psihijatri otkriće vam šta pravi razliku između “psihotičnih” i “nepsihotičnih”, a vratićemo se i na početke domaće psihijatrije kada su se pacijenti lečili i više nego danas nezamislivim metodama.

Noć muzeja najavljuje da će ovogodišnja manifestacija, u celoj Srbiji, biti održana u subotu 16. maja. Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom, ove godine se održava dvanaesti put. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

Dobrodošli u Doktorovu kulu 16. maja od 17 časova!

Preuzeto sa www.nocmuzeja.rs/2015/Kad-dusa-zaboli

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.