Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Održan drugi okrugli sto "Socijalne usluge u zajednici u funkciji prevencije institucionalizacije"

2oo 1Kreativno edukativni centar KEC iz Beograda u partnerstvu sa Klinikom za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ organizovao je drugi po redu okrugli sto u okviru projekta "Socijalne usluge u zajednici i zapošljavanje za osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama", podržanog od strane Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji.

Skup je održan na temu „Radno angažovanje i zapošljavanje osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama i prepreke pristupu tržištu rada“ u četvrtak, 02.04.2015. godine, u prostorijama Kreativno edukativnog centra KEC. Pored predstavnika javnog i civilnog sektora, okruglom stolu prisustvovali su i korisnici, osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama.

Cilj okruglog stola bio je uspostavljanje širokog i otvorenog dijaloga kako bi se promovisao značaj radnog angažovanja i doprinelo pozitivnim promenama na nivou politike i prakse u ostvarivanju prava na rad i socijalnu integraciju osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama na otvorenom tržištu rada.

Margareta Kecman, predsednica UO KEC-a, u ulozi facilitatora okruglog stola, na samom početku upoznala je okupljene sa projektom koji omogućava da 30 osoba sa intelektualnim i 30 osoba sa mentalnim teškoćama, u prostorijama KEC-a, koriste usluge Dnevnog centra, organizacije Predah i program radnog angažovanja i zapošljavanja. Gospođa Kecman je takođe govorila o desetogodišnjem iskustvu i pozitivnoj praksi Kreativno edukativnog centra KEC u realizaciji programa radnog angažovanja i zapošljavanja osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama na otvorenom tržištu rada. Program je do sada obuhvatio 160 osoba, koje su radno angažovane ili zaposlne u preko 30 kompanija, institucija, ustanova i raznih firmi u Beogradu.

2oo 2Dr Gorica Đokić, pomoćnik direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, govoreći na temu „Značaj saradnje institucija i organizacija civilnog društva u procesu socijalne inkluzije osoba sa mentalnim teškoćama kroz program radnog angažovanja“, pokrenula je pitanje o nesprovodjenju u realnosti Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i ponudila je predloge za njegovu implementaciju. „Zakon prepoznaje duševni invaliditet, ali u praksi osobe sa mentalnim poremećajima ne uspevaju da ostvare ta prava. Da li je moguće da osobe sa duševnim invaliditetom nisu dovoljno zdrave da bi bile primljene na posao, a nisu ni dovoljno bolesne da bi bile prepoznate kao invalidi?“, izjavila je dr Đokić.

Značaj radnog angažovanja i zapošljavanja za osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama dodatno je sagledan i kroz izlaganja gospođe Vanje Zlatković, predstavnice Nacionalne služba za zapošljavanje, na temu „Zakonska regulativa i mere podrške za zapošljavanje OSI“ i gospodina Radoša Keravice, predstavnika Centra za orijentaciju društva COD, koji je govorio na temu „Ostvarivanje ljudskih prava za OSI i značaj prava na rad“.

Posebno začajan doprinos okruglom stolu dali su korisnici psihijatrijskih usluga iz Klinike „Dr Laza Lazarević“, udruženja „Duša“ i „Kreativno edukativnog centara – KEC“, koji su kroz autentične priče istakli doprinos radnog angažovanja i zapošljavanja izgradnji njihovog samopouzdanja, samopoštovanja, osećaja pripadnosti zajednici i poboljšanju kvaliteta života. Takođe, učesnici okruglog stola bili su u mogućnosti da pogledaju promotivni film „Radno angažovanje koje sprovodi KEC“, u kome su osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama govorile o svojim ličnim iskustvima, uticaju radnog angažovanja na pozitivne promene u njihovim životima, porodicama i društvu u celini.

Prvi okrugli sto održan je 24. novembra u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ pod nazivom „Socijalne usluge u zajednici u funkciji prevencije institucionalizacije.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.