Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Godišnjica kluba antialkoholičara "Skela"

terapijaSvake godine prva subota u aprilu mesecu predstavlja značajan datum za članove Kluba antialkoholičara “Skela”.

Upravo tada i ove godine, 04. aprila 2015. g., održaćemo 41. godišnju skupštinu gde ćemo sumirati rezultate rada i na prigodan i svečan način obeležiti ovaj, pažnje vredan, jubilej.

U okviru nekadašnje Specijalne bolnice, a sadašnje Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” u Padinskoj Skeli, na “E” odeljenju, od 1968. do 1992. g. uspešno je radio Odsek za lečenje alkoholičara. Lečena je samo muška populacija i bio je odvojen od ostalih odeljenja za lečenje psihijatrijskih bolesti. Tokom lečenja, primenjivane su najsavremenije metode: grupna psihoterapija, terapijska zajednica, radnao-okupaciona terapija, socioterapijski klub, farmakoterapija, itd…

Klub lečenih alkoholičara “Skela” osnovan je 24. februara 1974. g., a 1982. g. je promenio svoj naziv u Klub antialkoholičara i apstinenata “Skela”. Značajno je istaći da se u okviru lečenja alkoholizma u našoj Ustanovi tada prvi put u Srbiji osnovala Terapijska zajednica za lečenje alkoholičara, koja je delovala neprekidno u svim fazama lečenja. Njome se postizalo veće angažovanje pacijenata u procesu lečenja i prihvatanje veće odgovornosti za sebe. Tokom bolničkog lečenja pacijenti su se uključivali u Klub lečenih alkoholičara, a posle otpusta nastavljali započetu rehabilitaciju aktivnim učešćem u aktivnostima kluba.

Nakon ukidanja Specijalnog odseka za lečenje alkoholičara u Padinskoj Skeli 1992.g., nastavio je da egzistira Klub lečenih alkoholičara “Skela” u kojem se vrši socijalna readaptacija u produženoj fazi lečenja. Sastanci se aktuelno održavaju sredom od 15 do 17 h u prostorijama Dnevne bolnice Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”. Klub, kao rehabilitaciono-terapijska institucija, ima oblik socijalno terapijske zajednice lečenih alkoholičara i njihovih porodica koje učestvuju u tretmanu uz pomoć terapeuta. Aktivnosti Kluba se odvijaju u grupnom radu, putem socioterapije, psihoterapije i edukacione terapije. Cilj je održavanje apstinencije , poboljšanje zdravstvenog stanja, izmena ponašanja i učvršćivanje novih obrazaca i pogleda na život. Klub uspešno ostvaruje zadatke obezbeđivanja apstinencije i prevencije recidiva. Čine ga članovi sa različitim obrazovnim i starosnim profilom muške i ženske populacije. Najveći procenat članova kluba su apstinenti koji su lečeni na našim odeljenjima od najtežih psihijatrijskih komplikacija, kao što su delirijum tremens, alkoholne halucinoze, pokušaji suicida i drugo. U klubu imamo apstinente sa stažom apstinencije od nekoliko meseci do 25 godina. Klub je otvoren za sve one koji žele da apstiniraju i u skladu sa tim izgrađuju zdrav stil življenja i svakodnevnog funkcionisanja.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.