Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Saradnja na formiranju centra za mentalno zdravlje u Kragujevcu

Beograd, 19.02.2015. – Povodom postojeće uspešne saradnje i daljih planova u formiranju Centra za mentalno zdravlje u Kragujevcu, u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ održan je sastanak prof. dr Slavice Đukić Dejanović, v.d. direktora Klinike, i predstavnika Centra, Asocijacije Trentino za Balkan (Associazione Trentino con i Balcani) i Caritas-a Srbije.

Uz pomoć Asocijacije Trentino za Balkan i Grada Kragujevca u procesu je unapređenje postojećeg Savetovališta za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Kragujevac. Prema rečima dr Suzane Perović, koordinatorke, predviđeno je da Savetovalište preraste u Centar za mentalno zdravlje koji će funkcionisati kao samostalna jedinica pri Domu zdravlja u Kragujevcu, a početak rada je predviđen za 15. decembar 2015. godine.

Centar za mentalno zdravlje će se baviti promocijom i prevencijom mentalnog zdravlja u zajednici, kao i lečenjem, održavanjem remisije i rehabilitacijom lica sa mentalnim smetnjama. U okviru Centra će se nalaziti ambulanta i dnevni boravak, ali će se isto tako organizovati i kućne posete i podsticaće se rad u zajednici. Značaj Centra će biti neizmeran za resocijalizaciju i uključivanje u sve životne tokove osoba sa mentalnim poremećajima sa teritorije Kragujevca i Šumadije po završetku njihovog bolničkog lečenja. Tako će svi pacijenti sa te teritorije koji su hospitalizovani u Klinici „Dr Laza Lazarević“ biti upućivani u njega na dalju rehabilitaciju.

Asocijacija Trentino za Balkan (ATB) sa preko deset godina iskustva u međunarodnoj saradnji između zajednice opštine Trentino (Italija) i trideset različitih područja jugoistočne Evrope radi na izgradnji otvorenog i inkluzivnog društva. G. Mauricio Kamin, direktor i generalni koordinator, izrazio je zadovoljstvo što ATB ima priliku da prenese svoje iskustvo iz oblasti deinstitucionalizacije psihijatrije i stavljanja težišta na aktivno učešće osoba sa mentalnim smetnjama u zajednici kroz saradnju sa Centrom za mentalno zdravlje u Kragujevcu.

Takođe, Marina Sokić i Jelena Ankić, koordinatorke iz Caritas Srbija su izrazile zainteresovanost ove organizacije za moguću saradnju sa Klinikom „Dr Laza Lazarević“ u cilju implementacije deinstitucionalizacije i resocijalizacije osoba sa mentalnim smetnjama kroz zajednički projekat u kliničkom sektoru Padinska Skela.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.