Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Poseta delegacije vodeće italijanske poliklinike

U četvrtak 05.02.2015. godine u poseti Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ bila je italijanska delegacija iz Fondacije I.R.C.C.S. Poliklinike San Mateo iz Pavije, region Lombardija. Članovi delegacije na čelu sa g. Alesandrom Monetom, predsednikom Fondacije, sastali su se sa prof. dr Slavicom Đukić Dejanović, v.d. direktora Klinike, povodom moguće saradnje u oblasti zaštite mentalnog zdravlja.

Fondacija I.R.C.C.S. Poliklinike San Mateo osnovana je 1449. godine i danas, sa ukupno 6000 zaposlenih, predstavlja najveći poliklinički centar u Italiji. Od domaćih zdravstvenih ustanova već ima ostvarenu saradnju sa Institutom za majku i dete u oblasti transplatacije koštane srži kod dece obolele od leukemije. S obzirom na širinu delatnosti Fondacije, na današnjem sastanku otvorena je mogućnost da se započne i saradnja sa Klinikom „Dr Laza Lazarević“ kroz posredovanje Fondacije u prenošenju organizacionog modela deinstitucionalizacije u psihijatriji. Ono što bi suštinski bilo značajno za međusobnu saradnju su iskustva u lečenju pacijenata sa akutnim psihozama i načini dalje podrške u okviru zajednice.

Nastojanja moderne psihijatrije su da se institucionalno lečenje skrati na vreme koje je nužno da se pacijent stabilizuje, a da zajednica preuzme glavnu ulogu u daljoj podršci i resocijalizaciji. Italija je prva zemlja koja je uvela deinstitucionalizaciju u oblasti mentalnog zdravlja i koja je razvila sistem psihijatrijske nege zasnovane na aktivnom učešću pacijenata u zajednici, umesto u hospitalnim uslovima. U skladu sa ovim trendom i Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ se zalaže za deinstitucionalizaciju pacijenata, a samim tim i njihovu destigmatizacuju.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.