Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Održan okrugli sto "Socijalne usluge u zajednici u funkciji prevencije institucionalizacije"

U organizaciji Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ i Kreativno-edukativnog centra-KEC, u sali dnevne bolnice Klinike, 24. novembra održan je okrugli sto pod nazivom „Socijalne usluge u zajednici u funkciji prevencije institucionalizacije“. Okruglom stolu pored predstavnika javnog i civilnog sektora prisustvovali su i korisnici, osobe sa mentalnim i intelektualnim teškoćama.

Okrugli sto je realizovan u okviru projekta „Socijalne usluge u zajednici za osobe sa intelektualnim teškoćama i mentalnim bolestima“, podržanog od strane Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji. Nјegov cilј bio je uspostavlјanje širokog i otvorenog dijaloga na lokalnom nivou, kako bi se promoviosao značaj socijalnih usluga u zajednici u procesu deinstitucionalizacije, i kako bi se doprinelo pozitivnim promenama na nivou politike i prakse u ostvarivanju prava na socijalnu inkluziju osoba sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama.

Okrugli sto je bio utemelјen na potrebi da podseti institucije za osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama, kao i same korisnike, na pozitivne efekte vaninstitucionalnog lečenja i organizaciju aktivnosti u zajednici, koje će pomoći da se osobe sa mentalnim teškoćama i bolestima integrišu u društvo i ostvare svoje potrebe za druženjem, učenjem, radom i životom u zajednici.

Uvodna izlaganja su držali: prof. dr Slavica Đukić Dejanović, v.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, gospođa Slavica Milojević, rukovodilac Odelјenja za informisanje promociju i podršku u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, i gospođa Nena Darmanović, inspektorka socijalne zaštite u Ministarstvu za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja.

Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazrević“ već se aktivno zalaže za destigmatizaciju i deinstitucionalizaciju, kao i za pobolјšanje kvaliteta života lјudi sa mentalnim teškoćama i bolestima. Takođe, Klinika obezbeđuje podršku umrežavanju između institucija koje se bave pružanjem lečenja i nege ovakvim pacijentima i onih koji ovim grupama pacijenata pružaju mogućnosti za obrazovanje, rad i socijalno uklјučivanje.

Projekat „Socijalne usluge u zajednici za osobe sa intelektualnim teškoćama i mentalnim bolestima“ obuhvata 60 osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama, koji kroz kontinuirani vaninstitucionalni rad pripremaju za samostalniji život, stiču veštine potrebne u svakodnevnom životu i na radnom mestu, a neki od njih će biti uklјučeni u radno angažovanje i program zapošlјavanja na otvorenom tržištu rada, na radnim mestima koja odgovaraju njihovim kapacitetima i osposoblјenosti.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.