Arhiva vesti

facebook  instagram

ARHIVA VESTI -

Radna poseta Irskoj

Primena irskog modela u oblasti zaštite pacijenata sa mentalnim smetnjama

3. decembar 2013. - Delegacija Srbije, predvođena ministarkom zdravlja prof. dr Slavicom Đukić Dejanović, bila je 26-29. novembra 2013. g. u radnoj poseti Irskoj u organizaciji Misije OEBS u Srbiji. U sastavu delegacije bili su predstavnici najvećih psihijatrijskih ustanova iz Srbije: prof. dr Milutin Nenadović, direktor Klinike “dr Laza Lazarević”, dr Albina Stanojević, direktorka “Gornje Toponice” u Nišu, i dr Tatjana Voskresenski, direktorka Specijalne psihijatrijske bolnice “Dr Slavoljub Bakalović” u Vršcu. Tema posete bila je zaštita osoba sa mentalnim smetnjama.

Ministarka zdravlja, prof. dr Đukić Dejanović, razgovarala je sa ministarkom zaduženom za pitanja pravosuđa, ravnopravnosti, zaštite osoba sa invaliditetom, mentalno zdravlje i starija lica Republike Irske, Ketlin Linč. Tokom posete, delegacija Srbije je razgovarala i sa članovima Komisije za mentalno zdravlje, a posetila je i Inspekciju za ustanove mentalnog zdravlja, Tribunal za mentalno zdravlje, kao i Glavnu psihijatrijsku bolnicu u Dablinu.

Irska je na planu zaštite osoba sa mentalnim smetnjama postigla značajne rezultate i u praksi primenila najbolji model u toj oblasti. Prema rečima prof. dr Đukić Dejanović, Srbija može iskoristiti iskustva Irske koja se odnose na način na koji su osobe sa mentalnim problemima hospitalizovane i izolovane, uz obezbeđivanje zaštite njihovih ljudskih prava.

U Srbiji je Zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama počeo da se primenjuje 1. decembra.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.