AA klub "Skela"

facebook  instagram

Klub antialkoholičara "Skela"

terapijaU periodu od 1968. do 1992. godine u delu Klinike u Padinskoj Skeli postojao je Odsek za lečenje alkoholičara, odvojen od ostalih kliničkih odeljenja. Lečena je samo muška populacija primenom najsavremenijih metoda: grupna psihoterapija, terapijska zajednica, radno-okupaciona terapija, socioterapijski klub, farmakoterapija, itd... Odsek je 1992. godine formalno ukinut, ali je nastavio da egzistira Klub lečenih alkoholičara “Skela” u kojem se, u produženoj fazi lečenja, radi na socijalnoj readaptaciji pacijenata. Klub 1982. godine menja naziv u Klub antialkoholičara i apstinenata “Skela”.

Značajno je istaći da se u okviru lečenja alkoholizma u našoj ustanovi tada prvi put u Srbiji osniva Terapijska zajednica za lečenje alkoholičara, koja je delovala neprekidno u svim fazama lečenja. Njome se postizalo veće angažovanje pacijenata u procesu lečenja i prihvatanje veće odgovornosti za sebe. Tokom bolničkog lečenja pacijenti su se uključivali u Klub lečenih alkoholičara, a posle otpusta nastavljali započetu rehabilitaciju aktivnim učešćem u aktivnostima kluba.

Svake prve subote u aprilu održava se godišnja skupština Kluba antialkoholičara “Skela”, na kojoj sumiramo rezultate rada i na prigodan i svečani način obeležavamo naš rad.

terapija 1Redovni sastanci se održavaju sredom od 15-17 časova u prostorijama Dnevne bolnice naše klinike.

Klub, kao rehabilitaciono-terapijska institucija, ima oblik socijalno terapijske zajednice lečenih alkoholičara i njihovih porodica koje učestvuju u tretmanu uz pomoć terapeuta. Aktivnosti Kluba se odvijaju u grupnom radu, putem socioterapije, psihoterapije i edukacione terapije.

Cilj je održavanje apstinencije, poboljšanje zdravstvenog stanja, izmena ponašanja i učvršćivanje novih obrazaca i pogleda na život. Klub uspešno ostvaruje zadatke obezbeđivanja apstinencije i prevencije recidiva. Čine ga članovi sa različitim obrazovnim i starosnim profilom muške i ženske populacije. Najveći procenat članova kluba su apstinenti koji su lečeni na našim odeljenjima od najtežih psihijatrijskih komplikacija, kao što su delirijum tremens, alkoholne halucinoze, pokušaji suicida i drugo. U klubu imamo apstinente sa stažom apstinencije od nekoliko meseci do 25 godina. Klub je otvoren za sve one koji žele da apstiniraju i u skladu sa tim izgrađuju zdrav stil življenja i svakodnevnog funkcionisanja.

Terapeut kluba
Danica Tošanović Janković
Specijalista rehabilitacije i socioterapije, porodični psihoterapeut

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Davidović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.