Teme iz psihijatrije

facebook  instagram

TEME IZ PSIHIJATRIJE -

Uticaj kanabisa na psihoze

U svom radu uočili smo da sve veći broj psihotičnih mladih pacijenata, adolescenata i srednjoškolaca, ima problem sa zloupotrebom psiho-aktivnih supstanci, a naročito marihuane. Iz tog razloga ćemo se osvrnuti na povezanost shizofrenije i drugih psihoza sa konzumiranjem marihuane.

Pretpostavlja se da je u zemljama Evropske Unije marihuanu probalo od 27 do 40% ukupne populacije. U svakom trenutku marihuanu redovno konzumira između 6 i 8% ukupne populacije.

Najčešći neželjeni efekti konzumiranja marihuane su stanje izražene psihičke napetosti, uznemirenost i pojava paranoidnih ideja.

Utvrđeno je, i brojnim kliničkim studijama potvrđeno, da konzumiranje marihuane nepovoljno utiče na tok bolesti kod pacijenata obolelih od psihoza. Pitanje je da li konzumiranje marihuane može dovesti do nastanka psihoze? Ovako nam govori nauka: relativni rizik za nastanak psihoze kod osoba koje redovno konzumiraju marihuanu je dva i po puta veći u odnosu na osobe koje marihuanu ne koriste. Kod osoba koje svakodnevno uzimaju velike količine marihuane ovaj relativni rizik je osam puta veći.

Posebno naglašavamo da su kliničke slike psihoza povezanih sa konzumiranjem marihuane mnogo burnije, kompleksnije, teže za smirivanje, teže za lečenje, manje podložne korekciji i postizanju pune remisije. Trajanje lečenja ovakvih pacijenata je duže, efekti terapije lošiji, a prognoza slabija.

Dakle, marihuana nije bezbrižna zabava i libertinaž. To je supstanca koja dramatično menja funkcionisanje mozga, njegovu hemiju i biohemiju, svaku njegovu ćeliju. Marihuana može dovesti, i dovodi, do teških i trajnih posledica, te se sa njom ne treba igrati!

Kolektiv odeljenja M Vas pozdravlja

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Todorović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.