Edukacije u klinici

EDUKACIJE U KLINICI -

Prezentacija: Psihijatrija starijeg doba

Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” ima višegodišnju saradnju sa Evropskim koledžom za neuropsihofarmakologiju (ECNP) koji promoviše kvalitetniji tretman i poboljšanje mentalnog zdravlja kroz svojih pet škola: ECNP škola neuropsihofarmakologije u Oksfordu, ECNP škola dečije i adolescentne neuropsihofarmakologije u Veneciji, ECNP radionice za mlade naučnike u Nici, ECNP radionica-metode u kliničkim istraživanjima u Barseloni i ECNP škola psihijatrije starog doba u Veneciji.

Dr Dragana Pavićević pohađala je Školu psihijatrije starijeg doba u Veneciji, a svoje utiske i znanja prenela je na današnjem stručnom kolegijumu. U prezentaciji je navedeno da je kod starijih osoba sa mentalnim smetnjama hospitalizacija sama po sebi štetna, tako da je poželjno i efikasnije osobu lečiti kod kuće. Time se sprečavaju mnogi neželjeni događaji (padovi, povećanje konfuznosti). S druge strane pregled pacijenta u njegovom okruženju pruža psihijatru više informacija odnos sa porodicom i komšilukom.

Značajan broj pacijenata starije životne dobi, ima više oboljenja zbog kojih uzima lekove. Psihijatar je taj koji treba da uskladi svu terapiju i uvede upravo one lekove čija kombinacija neće ugroziti zdravlje, a pomoći će u boljem funkcionisanju pacijenta. Dozu je uvek neophodno prilagoditi životnoj dobi i svakom pacijentu ponaosob. Osnovno pravilo je početi vrlo oprezno i polako sa uvođenjem novih lekova i povećanjem doze. Doze su uglavnom značajno manje nego kod mlađih osoba. Posebno treba biti oprezan pri uvođenju benzodiazepinskih lekova kod starijih osoba.

Diskutovali smo i o istraživanjima u svetu u vezi sa tretmanom Alzheimerove demencije. Ogromna finansijska sredstva se izdvajaju za proces ranog otkrivanja i lečenja oboljenja kod ovih osoba. S obzirom na to da je životni vek ljudi značajno produžen, sve više osoba neophodno je tretirati, posebno u ranim fazama bolesti da bi oni što duže kvalitetno funkcionisali.

Lekari naše Klinike redovni su polaznici ECNP edukacija, tako da su do sada, pored dr Pavićević, ove prestižne škole pohađali i dr Đorđe Ćurčić, dr Dunja Ranđelović, dr Živković, dr Ana Kuzmanović i dr Katarina Zorić.

Kontakt info

Sektor Beograd:
Višegradska 26, Beograd
Centrala +381.11.36.36.400

Sektor Padinska Skela:
Padinska Skela bb, Beograd
Centrala +381.11.88.71.233
Portirnica +381.11.36.36.500

Sekretarica direktora:
Ivana Todorović
Tel: +381.11.36.36.463
Faks: +381.11.36.36.461
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet:
www.lazalazarevic.rs

Vlasnik domena www.lazalazarevic.rs je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Sadržaji, informacije i fotografije, prikazani na sajtu, ukoliko nije drugačije navedeno, su takođe vlasništvo Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd. Nosilac autorskih prava opštih i informativnih materijala, predstavljenih na sajtu, je Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević - Beograd.